Sebagai fotografer Tassilo Adam menulis, “Ini adalah mesin tenun yang seluruh pekerjaannya dilakukan oleh laki-laki.” (Adam 1919:39). Dalam gambar ini dua orang bekerja. Orang duduk mengenakan selendang batik. Orang berdiri mengenakan “uwis Julu” sebagai selendang.
Zoals de fotograaf, Tassilo Adam schrijft, “Dit is bij het geheele weven, de eenigste arbeid, welke door mannen verricht wordt.” (Adam 1919:39). In dit beeld zijn twee mannen bezig de getwijnde rand van een pas geweven doek te versieren met inslagtwijnbinding.
De staande man gebruikt een spintolletje om twee garens ineen te draaien. De zittende man draait de dubbele garens om de franjes van één uiteinde van de doek. De rest van de doek ligt opgerold bij zijn rechtervoet. De staande paal wordt gebruikt om spanning op de twijngarens te bewaren. Het gebruik van een dergelijke paal staat niet in de literatuur beschreven, en daarom is deze foto van groot belang. Een boog wordt gebruikt om de breedte van de getwijnde rand constant te houden.
De zittende man draagt een gebatikte hoofddoek. De staande man draagt een “uwis julu” als omslagdoek.
. Mannen maken randen door franje te draaien aan de door vrouwen geweven doeken, Karolanden
Date : 1914-1918
Author : T. (Tassilo) Adam (Fotograaf/photographer).
Source : Tropenmuseum
sumber : http://karosiadi.blogspot.com